piątek, 18 lutego 2011

Wegański krupnik

Od pewnego czasu poszukuję nie tylko nowych kulinarnych inspiracji (wegetariańskich, a nawet wegańskich oczywiście), ale również dostępu do świeżych, naturalnych produktów, z których można by przyrządzić małe co nie co. Jak dotąd wybierałam pobliskie sklepy ze zdrową żywnością i targowiska. Ceny jednak są czasem tam przerażające, dlatego często szukam u konkurencji - w internecie. Zastanawiam się, czy nie składać jednego większego zamówienia właśnie np. przez allegro raz na miesiąc, czy na 2 i mieć święty spokój z tachaniem ciężarów ze sklepu, bo pan kurier wszystko ładniutko przyniósłby mi do domu. Jakaś podskórna obawa przed wydaniem naraz dużej kasy powstrzymuje mnie jednak, choć czasem w necie dostępne są produkty, których nie uświadczysz się nigdzie indziej. Jak się zdecyduję, to wstawię fotki. Na razie propozycja szybkiej zupki:

Wegański krupnik

Składniki:

1 szkl. wody
pół kostki rosołowej, lub wywar z suszu
warzywa: por, marchew, pietruszka, czosnek (to, co akurat jest pod ręką)
ok. ¼ szklanki kaszy jęczmiennej
przyprawy: majeranek, kurkuma, bazylia (łagodne, żadnych ostrości!)
do przybrania: koperek, natka pietruszki, rzeżucha (do wyboru)

Zagotować wywar. Dodać pokrojone warzywa. Wrzucić kaszę, by gotowała się w zupie. Doprawić. Całość nie zajmuje więcej niż 15 min :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz