środa, 16 lutego 2011

Placek po węgiersku

Mam dylemat - mianowicie - pisać placek czy w liczbie mnogiej placki po węgiersku? Skłaniam się jednak ku pierwszej opcji, ponieważ "placki" nieodmiennie kojarzą mi się z plackami ziemniaczanymi, a chciałabym podkreślić wyjątkowy charakter omawianego dania.


Placek po węgiersku (2 duże porcje)

Składniki placków:
1kg ziemniaków
mąka (tutaj razowa)
sól, pieprz, kurkuma
olej do smażenia
sos sojowy (opcjonalnie)

Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, dodać mąkę, przyprawy, odrobinę oleju. Smażyć do zrumienienia.

Składniki sosu:
przecier pomidorowy/sos pomidorowy/pomidory z puszki
kilka pieczarek
czerwona papryka
czerwona fasolka (tutaj: z puszki)
cebula
czosnek
przyprawy: bazylia, pieprz, papryka ostra, majeranek, curry, liść laurowy
rosół wegetariański (tutaj: w proszku – łyżeczka)

Podsmażyć posiekaną cebulę z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i przełożyć do garnka. Dodać do nich pokrojoną paprykę, czosnek, przyprawy, ok. 3 łyżeczek koncentratu i zalać szklanką wody. Wymieszać, dodać rosół. Gotować aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać fasolkę. Polać placki. Pyszne i wegańskie:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz